Comité d’Agermanament

El fenomen dels agermanaments va començar després d’acabar la 2ª Guerra Mundial, alcaldes i ciutatans estaven decidits que Europa mai més tornara a ser desfeta per l’acció bèl·lica. En l’any 1951 aquest moviment per l’agermanament de pobles era una de les prioritats del Consell de Municipis i Regions d’Europa. En el sud d’Europa la tornada de la demacràcia en els anys 70 de Grècia, Portiugal i Espanya i la seua adhesió posterio a l’Unió Europea van originar nombrosos agermanaments entre ciutats d’aquestos països. Així la caiguda dels regims comunistes a Europa Central en el 1989, va ocasionar una onada d’agermanaments fins a l’ampliació més important produïda en l’any 2004.

Comité d'Agermanaments

Aquest moviment de germanor ha contribuït, durant més de mig segle, al desenvolupament pacífic d’Europa. A més, ha afavorit la integració de nous països dins de mla Unió Europea.

El Comité d’Agermanament d’Alcàntera naix a partir d’aquestes premisses per iniciativa de l’Ajuntament amb l’assessorament de la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies), la participació inicial de totes les assocacions i el suport de tot el poble en general.

El seu objectiu primordial és acostar Alcàntera a un altre poble de la Unió Europea per tal d’intercanviar totes les nostres costums, llengua, cultura, vivències…

Després d’un procés d’un any i diversos contactes, es decideix germanar-se amb un poble de França situat en la serralada central, regió de Limousin, departament de la Creuse, amb un nombre d’habitants similar al nostre, dedicat en la major part amb la ramaderia i nomenat Gouzon.

L’acte oficial d’aquest agermanament es realitza al Juny de l’any 1991 en Gouzon i al Septembre a Alcàntera, amb l’asistencia dels dos ajuntaments presiditsenj aquell any per Jean-Pierre Varcher i per Josep Sanchis, una representació de les principals associacions del poble i nombrosos veíns que van omplir dos autobusos i alguns cotxes particulars.

En l’any 2011 es compliran 20 anys de la nostra bona relació. Durant aquests anys hem viatjat tots els anys parells i ells ens han visitat els anys imparells. Sempre hem aprogfitat les visites per a estar uns dies men el poble im també conèixer altres ciutats i regions de França i Espanya.

Durant aquests anys les relacions a nivell institucional i de relació entre famílies es poden considerar més que plenes. A més hi ha pobles del voltant que també han participat, com per exemple Càrcer, Beneixida, Sallent i Sumacàrcer.

La junta directiva actual està composta per Pepe Sachis, Tere Varoch, jan Ramón, Vicenta Monar, Rafael Solves i Josefa Ribes.

Per a finançar-se aquesta associació rep una subvenció per part del l’Ajuntament i ven loteria que distribueix entre tots els associats.